Da li treba blendirati voće?

Blendirano voće

Blendirano voće.

Ne treba. Voće treba konzumirati u prirodnom, a ne u tečnom (blendiranom) obliku jer se šećer iz blendiranog voća mnogo brže apsorbuje u organizam, što predstavlja veliko opterećenje za jetru.

Naime, blendiranjem voća se razaraju njegove vlaknaste strukture koje sadrže šećer, što omogućava naglu apsorpciju šećera tokom varenja.

Tokom jedenja voća u prirodnom obliku, njegovo varenje počinje već u ustima pod dejstvom pljuvačke. Takođe, na žvakanje i gutanje ulaže se znatan napor, čime se voće konzumira postepeno i u umerenim količinama. Osim toga, voće je vrlo zasitljivo što sprečava prejedanje.

Prilikom varenja sažvakanog voća, vlakna se postepeno razgrađuju i otpuštaju šećer u manjim količinama. To omogućava jetri da bez većeg napora svari ove male količine šećera.

Sa druge strane, kada se voće konzumira kao blendirano, gubi se osećaj o količini voća koje se unosi pa se lako može desiti da se pretera sa unosom. A pošto su blendiranjem razbijene vlaknaste strukture u voću time se šećer, koji se u njima nalazio, naglo apsorbuje u organizam, što je štetno.

Efekat je isti kao kad se pije zaslađeno piće.

Veliki deo šećera u voću je fruktoza. Jetra je jedini organ koji može da obradi veće količine fruktoze. Kada jetra primi veću količinu fruktoze od one koju može da primi, višak fruktoze se pretvara u masti. Neke od masti se mogu nataložiti u jetri i time povećati otpor prema insulinu.

Iako male količine blendiranog voća ne mogu prouzrokovati velike probleme zdravim, vitkim i fizički aktivnim osobama, one mogu itekako škoditi ljudima sa povećanom težinom ili sa problemima u metabolizmu.

Saradnik sajta Lekar Savetnik: Jelena Bokonjić.

Pročitajte još:

OSTALE TEME: