13 simptoma tumora koje muškarci ignorišu

Kašalj

Kašalj može biti jedan od
simptoma tumora.

U slučaju tumora, vrlo je bitno da se on otkrije rano. Zato su rutinski, preventivni pregledi od presudnog značaja za muškarca. Tumor otkriven u ranoj fazi je mnogo lakše izlečiv.

Muškarci su poznati po tome što se teško odlučuju da posete lekara. Zapravo, neki muškarci nikad ne bi samoinicijativno otišli doktoru da nije njihovih žena. Tek se na nagovor žene odlučuju podvrći pregledu.

1. Uporan kašalj

Kašljanje je uobičajeno kod prehlada, gripa i alergija. Kašalj može biti i sporedni efekat nekog leka. Ali veoma uporan kašalj, koji traje više od 3, 4 nedelje, ili promena u sâmom kašlju, ne bi trebalo da se ignorišu. To može biti simptom hroničnog bronhitisa, ali i tumora.

Vaš lekar treba pažljivo da ispita vaše grlo, posluša vaša pluća i, ako ste pušač, odredi rendgen.

2. Promene u limfnim čvorovima

U slučaju da napipate oteklinu, zadebljanje ili grumen ispod vašeg pazuha ili u vratu - ili bilo gde drugde - to može da bude razlog za zabrinutost. Ukoliko imate limfni čvor koji se povećava duže od mesec dana, obavezno posetite doktora.

Doktor treba da vas pregleda i ustanovi da li postoji neka infekcija koja bi mogla da bude uzrok povećanju limfnih čvorova. Ukoliko ne postoji infekcija, lekar će najverovatnije zatražiti biopsiju.

3. Promene u testisima

Tumor u testisima je kod muškaraca najčešći od 20-te do 40-te godine. Lekari preporučuju da se svaki muškarac jednom mesečno sâm proveri. Svaka promena u veličini testisa, bilo da je u pitanju uvećanje ili smanjenje, može biti uzrok za zabrinutost. Takođe, svaka oteklina, grumen, zadebljanje ili osećaj težine u mošnicama se ne smeju ignorisati. Neki tumori u testisima nastaju vrlo brzo te je rano otkrivanje od izuzetne važnosti.

Ako osećate tvrd grumen u testisima, treba da posetite lekara bez odlaganja. Vaš lekar može zatražiti analizu krvi i pregled ultrazvukom, kao i biopsiju. U slučaju komplikacija, posledica može biti uklanjanje celog testisa.

4. Mučni bol u stomaku i depresija

Ukoliko osećate bol u predelu stomaka (abdomena) i osećate se depresivnim, treba da se pregledate kod lekara. Ustanovljeno je da postoji veza između depresije i tumora pankreasa (gušterače). Takođe, u simptome tumora pankreasa spadaju i žutica i promene u boji stolice i urina: siva stolica i taman urin . Može se javiti i svrab po celom telu.

Očekujte od vašeg lekara da vas pažljivo pregleda i pošalje na ultrazvuk ili rendgen, kao i da zahteva laboratorijske testove.

5. Teško gutanje

Neki muškarci imaju problema sa gutanjem, ali ga često ignorišu. Vremenom, promene težište svoje ishrane na tečniju hranu. Teškoće u gutanju mogu biti znak tumora, poput tumora jednjaka.

Ukoliko imate teškoće pri gutanju, posetite lekara. Vaš lekar će možda zatražiti rendgen pluća ili vas poslati na gastro-endoskopiju kako bi se proverio jednjak i gornji gastro trakt.

6. Promene u ustima

Ako ste pušač, morate obratiti pažnju naročito na pojavu belih fleka u ustima ili belih tačaka na jeziku . Te promene mogu ukazivati na leukoplakiju, pred-tumornu oblast koju može pratiti iritacija. Ovo stanje može dovesti do oralnog tumora.

7. Loša probava

Kako stare, mnogi muškarci pomišljaju na srčani udar (infarkt) kada imaju lošu probavu. Međutim, stalno prisutno loše varenje može ukazivati na tumor jednjaka, grla ili stomaka. Stalnu ili pogoršavajuću lošu probavu prijavite vašem lekaru.

8. Masno tkivo u grudima

Većina muškaraca smatra da nije moguće da dobiju tumor u grudima. Iako to jeste neuobičajeno, sasvim je moguće. Svako masno tkivo bi trebalo da pregleda lekar.

Zabrinjavajući znaci tumora na grudima na koje bi trebalo da obrate pažnju kako muškarci, tako i žene, su:

  • rupice i nabori na koži,
  • uvlačenje bradavica,
  • crvenilo bradavice ili kože na grudima.

Kad se obratite lekaru, očekujte da vas pažljivo pregleda, nakon čega može zatražiti mamogram, biopsiju ili druge testove.

9. Promene na koži

Treba da obratite pažnju ne samo na promene na mladežima - dobro poznatom uzroku tumora kože - već i na promene u boji i pigmenataciji kože.

Iznenadno krvarenje na koži ili intezivno ljuštenje kože su razlozi za posetu lekaru, naročito ako oni traju nekoliko nedelja.

Vaš doktor će možda zatražiti biopsiju kako bi ispitao da li je u pitanju tumor.

10. Urinarni problemi

Kako muškarci stare, tako urinarni problemi postaju sve češći. Ti problemi uključuju sledeće:

  • potreba da se mokri češće, posebno noću,
  • osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena,
  • nemogućnost da se krene sa mokrenjem,
  • curenje urina prilikom smejanja ili kašljanja,
  • slabljenje mlaza urina,
  • osećaj da se hitno mora otići u WC.

Svaki muškarac koji stari, iskusiće ove probleme. Ali kada ih primetite, trebalo bi da se obratite za medicinsku pomoć, posebno ako se simptomi pogoršavaju.

Vaš lekar bi trebalo da obavi digitalno, rektalno ispitivanje, koje bi trebalo da utvrdi da li je prostata uvećana ili ima čvoriće na sebi. Prostata se često uvećava kako muškarac stari. Najčešće je to posledica netumornih uzroka, tzv. benigne hiperplazije prostate.

Vaš lekar će vas možda uputiti na analizu krvi kako bi se ustanovio nivo antigena koji je specifičan za prostatu (PSA - prostate-specific antigen). Taj antigen je protein koga stvara prostata, a analiza krvi bi trebalo da pomogne u utvrđivanju verovatnoće da je u pitanju tumor prostate.

Ako vaš lekar primeti kakve abnormalnosti u prostati ili ako se ustanovi da je nivo antigena PSA visok u krvi, verovatno će vas uputiti kod urologa ili zahtevati biopsiju. Tumor prostate može biti prisutan i sa normalnim nivoom antigena PSA u krvi.

11. Krvarenje na mestima gde ne bi trebalo

Ukoliko iskašljavate krv, pljuvačka vam je krvava, imate krvavu stolicu ili urin, vreme je da posetite lekara.

Greška je pretpostaviti da je krvava stolica posledica hemoroida: krv može biti posledica tumora debelog creva .

Vaš doktor će možda ispitati vaše debelo crevo koristeći dugačku, savitljivu cev sa kamerom na jednom kraju. Svrha ovog ispitivanja je da se ustanove da li postoje bilo kakvi tragovi tumora ili drugih uzroka krvarenja.

12. Groznica

Ukoliko dobijete neobjašnjivu groznicu, to može ukazivati na postojanje tumora. Ipak, groznica je često znak upale pluća ili neke druge bolesti koja zahteva lečenje. Bez obzira na to, treba biti oprezan.

Većina tumora uzrokuje groznicu kada se proširi sa svog izvornog mesta gde je nastao, na druge delove organizma. Groznica može biti posledica tumora krvi poput limfoma ili leukemije.

Najbolje je ne ignorisati groznicu čiji se uzrok ne može objasniti ili je nepoznat.

13. Umor

Umor je prilično neodređen i nejasan simptom tumora kod muškaraca, kao i bol. Obično se umor, kao i groznica, javlja u fazi kada je tumor već narastao i prešao na druge delove organizma. Međutim, umor se može javiti i u ranoj fazi kod tumora poput leukemije, tumora debelog creva i stomačnog tumora.

Ukoliko se često osećate jako umornim i ne možete valjano da se odmorite, obratite se lekaru.

PROČITAJTE JOŠ: