Tretmani podmlađivanja kože: da ili ne?

Botoks

Da li njoj uopšte treba botoks? :)

Današnje vreme pred pripadnice lepšeg pola postavlja brojne trendove sa kojima treba da se nose uporedo sa prirodnom željom da što duže izgledaju lepo. U ženskim časopisima ili na reklamnim oglasima društvenih mreža one često mogu naići na ponudu različitih tretmana podmlađivanja kože koje nude klinike, kozmetički saloni pa čak i zubarske ordinacije!

Svedoci smo primera mladih devojaka koje se, da ne bi dobile bore, podvrgavaju laserskom zatezanju lica što je u njihovim godinama poptuno nepotrebno. Kao bolja alternativa sprečavanja pojavljivanja bora mogu da posluže hidratantne kreme i ostali preperati za očuvanje elastičnosti kože koji se koriste u salonima za negu i lepotu.

Laserska zatezanja koristite kad budete stariji

Ako ste mladi ili na putu ka srednjim godinama, ne preskačite uobičajene kozmetičke preparate. Laserska zatezanja i ostale agresivnije tretmane (hijaluronske filere i „botoks“) ostavite za period kada treba ublažavati ili uklanjati posledice hronološkog starenja kože, jer oni tome služe.

Rejuvenacija (podmlađivanje) kože podrazumeva različite terapijske pristupe i tretmane kojima se smanjuju znaci i posledice hronološkog starenja kože i hroničnog oštećenja kože suncem. Podmlađivanje kože podrazumeva uklanjanje ili smanjivanje bora, različitih pigmentovanih mrlja na koži lica i tela, različitih benignih keratoza izazvanih suncem i ožiljaka nastalih ranijim oboljenjima kože.

Izaberite proverene klinike i lekarske ordinacije

Ako se odlučite da se podvrgnete nekom od tretmana podmlađivanja kože - dermatološki timovi i lekarske ordinacije su sigurnije mesto da to učinite, nego kozmetički saloni ili čak zubarske ordinacije?

Izbor preparata

Nisu svi preparati isti. Uobičajeni naziv BOTOX je naziv jednog od proizvođača preparata za ispunjavanje bora i ožiljaka, postoji i DYSPORT i ALLERGAN i treba proveriti koji od ovih preparata su kod nas odobreni, a koji nisu. Morate tražiti i da vam se pre tretmana pokaže bočica da možete videti proizvođača, kao i rok trajanja preparata.

Proučite neželjena dejstva

Svi proizvođači „botoksa“ upozoravaju na neželjena dejstva koja mogu biti benigna i prolazna faza u navikavanju kože na tretman, ali postoje i ozbiljnija upozorenja kao što je prethodno oboljevanje od nekih bolesti (Amyotrophic sclerosis ili Lu Geringova bolest, Mastenia gravis ili Lamber-Itonov sindrom) pošto možete biti u riziku da imate ozbiljne propratne poremećaje kao što je težak poremećaj gutanja i teškoće u disanju čak i od uobičajene doze.

Zato, poseta sajtova proizvođača i njihova upozorenja treba da prethode vašoj odluci kao i savetovanje sa lekarom ukoliko ste prethodno imali neku bolest ili hirušku intervenciju.