14 namirnica za jačanje imuniteta

1. Zova

Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.

Zova

Zova - dobra protiv gripa i upala.

2. Pečurke šampinjoni

Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni su bogati antioksidansima i sadrže mineral selenijum. Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma.

Šampinjoni sadrže B vitamine: riboflavin i niacin, koji su bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Pečurke šampinjoni

Pečurke šampinjoni - dobre protiv virusa, bakterija i tumora.

3. Lubenica

Pored toga što je puna tečnosti i odlična za osveženje, zrela lubenica je bogata moćnim antioksidansom glutationom koji jača imuni sistem u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom delu lubenice blizu kore.

Lubenica

Lubenica - dobra protiv infekcija.

4. Kupus

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

Kupus

Kupus - veoma bogat vitaminom C.

5. Bademi

Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50% dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine - riboflavin i niacin, koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Bademi

Bademi - preporučuju se protiv stresa.

6. Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima - prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

Grejpfrut

Grejpfrut - sadrži dosta vitamina C.

7. Pšenične klice

Pšenične klice su deo pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice veoma hranljive. Bogate su cinkom (Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima.

Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je deo brašna, koje se koristi za pravljenje hleba i peciva, zameniti sa pšeničnim klicama.

Pšenične klice

Pšenične klice - veoma hranljive.

8. Jogurt

Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Jogurt

Jogurt - koristan je protiv prehlade.

9. Ostrige

Ostrige su poznate kao afrodizijak i kao hrana koja jača imuni sistem. Obe tvrdnje se mogu smatrati tačnim jer ostrige sadrže cink (Zn) koji je važan za mušku plodnost. Naime, nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sa sterilitetom kod muškaraca.

Najnovija ispitivanja pokazuju da cink poseduje i neka antivirusna svojstva mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u zaceljivanju rana.

Ostrige

Ostrige - dobre za mušku plodnost.

10. Beli luk

Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor.

Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Beli luk

Beli luk - dobar protiv čireva i stomačnog tumora.

11. Spanać

Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Spanać

Spanać - pravi ćelije i popravlja DNK.

12. Čaj

Zeleni ili crni? Oba čaja su bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti. Naime, ovi antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije našeg organizma. Čaj sa kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.

Čaj

Čaj - uništava slobodne radikale.

13. Slatki krompir

Kao i šargarepa, slatki krompir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

Slatki krompir

Slatki krompir - uništava slobodne radikale.

14. Brokoli

Brokoli je bogat sastojcima koji podižu imuni sistem: vitamin A, C i glutation. Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogacujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.

Brokoli

Brokoli - bogat vitaminom A i C.

Ako smatrate članak korisnim, podelite ga sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ I: