Dobar holesterol ili HDL holesterol

Količina u krvi

mg/dl mmol/l Tumačenje rezultata
<40 za muškarce,
<50 za žene
<1,03 Nizak nivo dobrog HDL holesterola, povećan rizik za srčana oboljenja
40–59 1,03–1,55 Srednji nivo dobrog HDL holesterola
>60 >1,55 Visok nivo dobrog HDL holesterola, poželjna količina dobrog holesterola

Šta je to dobar HDL holesterol?

Holesterol se u krvi prenosi pomoću jedinjenja koja se nazivaju lipoproteinima. Lipoproteini velike gustine se skraćeno nazivaju HDL (engl. High Density Lipoprotein), a holesterol koji se njima prenosi, HDL holesterol ili dobar holesterol.

Pretpostavlja se da HDL uklanja holesterol iz zidova arterija i vraća ga nazad u jetru radi njegove prerade, što je glavni razlog zašto se holesterol prenošen sa HDL naziva dobar holesterol. Uklanjanjem holesterola sa zidova krvnih sudova, sprečava se ateroskleroza i time se smanjuje rizik od pojave srčanog ili moždanog udara.

Kod zdravih osoba, oko 30% holesterola u krvi se prenosi putem HDL.

Muškarci imaju niži nivo HDL-a u svom organizmu od žena. Takođe, ateroskleroza je češća kod muškaraca nego kod žena.

Studije su pokazale da se za fiksni nivo lošeg LDL holesterola (holesterol koji se prenosi lipoproteinima niske gustine, engl. Low Density Lipoprotein) rizik srčanih oboljenja povećava čak 10 puta kako se nivo dobrog HDL holesterola smanjuje. Sa druge strane, za dati nivo HDL-a rizik srčanih oboljenja se povećava 3 puta kako se LDL povećava.

Čak i osobe sa niskim nivoom lošeg LDL holesterola, su donekle izloženije riziku srčanih oboljenja ako im je nivo dobrog HDL holesterola takođe nizak.

Kako povećati dobar HDL holesterol?

Izvesnim promenama u ishrani i životnom stilu:

  • Unositi više maslinovog ulja.
  • Unositi više Omega 3 ribljeg ulja,
  • Izbegavati unošenje Omega 6 ribljeg ulja, jer Omega 6 smanjuje ukupan nivo holesterola, tj. smanjuje istovremeno i loš LDL i dobar HDL holesterol (Omega 6 se nalazi i u orasima).
  • Izbegavati unošenje suncokretovog, kukuruznog i sojinog ulja, jer ona takođe smanjuju dobar HDL holesterol.
  • Izbegavati unošenja zasićenih masnih kiselina.
  • Jedna čaša alkohola dnevno ili manje, povećava nivo HDL-a, doduše više kod žena, nego kod muškaraca. HDL prenosi holesterol nazad do jetre, a poznato je da holesterol ima zaštitni efekat na membrane ćelija. Pretpostavlja se da se ovako manifestuje potreba jetre da se zaštiti od štetnog uticaja alkohola.
  • Jabuka, dunja i šargarepa sadrže dosta pektina koji povišava dobar HDL, a snižava loš LDL holesterol.
  • Povećati fizičku aktivnost.
  • Prestati sa pušenjem.
  • Smanjiti gojaznost.

Ako smatrate članak korisnim, podelite ga sa prijateljima:

NAJČITANIJI ČLANCI

Proširene vene

Proširene vene izazivaju neugodan bol naročito pri stajanju i stvaraju osećaj "teških" nogu. Od proširenih vena boluje oko 25% žena i 15-20% muškaraca. Pročitajte kako ih sprečiti.

Štitna žlezda

Štitna žlezda kontroliše metabolizam i veoma je važna za pravilan razvoj fetusa tokom trudnoće. Pročitajte kako da prepoznate simptome u poremećaju rada štitne žlezde.

Loš holesterol

Loš holesterol se lepi za unutrašnju površinu krvnih sudova, čime ih sužava i smanjuje njihovu elastičnost. Ova pojava se zove ateroskleroza. Kako ga smanjiti?

Krvni pritisak

Povišeni krvni pritisak je poznat i kao „tihi ubica“ jer se njegovo štetno dejstvo oseti tek kada situacija postane ozbiljna. Može da dovede do ateroskleroze i moždanog udara. Pročitajte kako ga održati u normalnim granicama.

12 razloga da probate mediteransku dijetu

Sa mediteranskom dijetom loše masti zamenićete dobrima i uživaćete u ukusnim proizvodima sa mediteranskog podneblja.

14 namirnica za jačanje imuniteta

Lako dostupne, a važne za zdravlje.