Hematokrit

Hematokrit predstavlja procenat krvi koji čine crvena krvna zrnca ili eritrociti.

Smanjena vrednost hematokrita može da ukazuje na manjak eritrocita ili na anemiju usled nedostatka gvožđa, dok povećana vrednost ukazuje na uvećani rizik stvaranja tromba koji može dovesti do infarkta (srčanog udara) ili moždane kapi.

Normalne vrednosti su oko 48% za muškarce i 38% za žene.

Eritrociti ili crvena krvna zrnca pod mikroskopom

Eritrociti pod

mikroskopom.

Vrednost hematokrita u procentima se otprilike može izračunati tako što se koncentracija hemoglobina u g/dl pomnoži sa 3.

Utvrđivanje hematokrita se smatra integralnim delom rezultata analize krvi, zajedno sa utvrđivanjem količine crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), belih krvnih zrnaca (leukocita), krvnih poločica (trombocita) i hemoglobina.

Reč "hematokrit" je kovanica od dveju grčkih reči: "hema" (gr. αίμα krv) i "krites" (gr. κριτής suditi), što bi značilo prosuditi, proceniti ili izmeriti krv.

Hematokrit se skraćeno označava sa Ht ili HCT.

Snižena vrednost hematokrita

Snižena vrednost hematokrita može da ukazuje na manjak crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili na anemiju usled nedostatka gvožđa jer tada eritrociti imaju manju zapreminu zbog nedostatka hemoglobina za čije formiranje je potrebno gvožđe, iako broj eritrocita ne mora biti smanjen.

Osobe kod kojih postoji rizik za razvijanje anemije su:

  • Mala deca koja ne unose dovoljne količine gvožđa (Fe),
  • Deca koja se brzo razvijaju i rastu, kada je potrebno unositi više gvožđa koje je potrebno za rastući broj crvenih krvnih zrnaca,
  • Žene koje zbog gubitka krvi usled menstruacije, imaju povećanu potrebu za gvožđem.
  • Trudnice kojima je potrebno više gvožđa zbog fetusa koji se u njima razvija,
  • Pacijenti sa hronično bolesnim bubrezima koji više ne luče dovoljno hormona eritropoetina koji stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u koštanoj srži.

Niska vrednost hematokrita može ukazivati i na intenzivno unutrašnje krvarenje.

Povišena vrednost hematokrita

Povišeni hematokrit ukazuje na uvećani rizik stvaranja tromba koji može dovesti do infarkta (srčanog udara) ili moždane kapi. Zbog povišenog hematokrita, krv postaje gušća i suvlja što može da dovede do stvaranja krvnih grudvica (tromba) koje mogu izazvati začepljenje kapilara što je naročito opasno ako se desi u srcu ili mozgu.

Plućne bolesti povezane sa hipoksijom (smanjena količina kiseonika u organizmu) mogu izazvati povećanu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ovo povećanje nastaje zbog povećanog lučenja hormona eritropoetina od strane bubrega kao reakcija na hipoksiju.

Hematokrit može biti povećan ukoliko je osoba dehidrirala (izgubila dosta vode).

Hematokrit može biti povećan zbog poremećaja u pravilnom funkcionisanju koštane srži koja proizvodi veće količine eritrocita.

Hematokrit se kod profesionalnih sportista meri i kao deo antidoping kontrole.

PROČITAJTE JOŠ:

Proširene vene i kako ih sprečiti

Proširene vene izazivaju neugodan bol naročito pri stajanju i stvaraju osećaj "teških" nogu. Od proširenih vena boluje oko 25% žena i 15-20% muškaraca. Pročitajte kako ih sprečiti.

Štitna žlezda

Štitna žlezda kontroliše metabolizam i veoma je važna za pravilan razvoj fetusa tokom trudnoće. Pročitajte kako da prepoznate simptome u poremećaju rada štitne žlezde.

Eritrociti ili crvena krvna zrnca

Eritrociti prenose kiseonik i ugljen-dioksid u organizmu.

Hemoglobin

Hemoglobin služi za prenos kiseonika (O2) od pluća do ostalih delova tela.

Gvožđe (Fe)

Manjak gvožđa u organizmu izaziva anemiju.

Sedimentacija eritrocita

Povišena sedimentacija u odnosu na prosečne vrednosti obično ukazuje na neku upalu u organizmu.